Ето един съвсем обикновен, но много сочен и ароматен сладкиш със сезонни плодове!
Рецептата си харесах в интернет, но (отново...) се затруднявам да открия точния линк -- но тъй като има много вариации, смятам да я напиша и тук по спомени :)
За тестото:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
6 с.л. масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
букет от подправки -- канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия
щипка сол
1 и 1/2 ч.ч. брашно (за кексове) или с малко бакпулвер според инструкциите на опаковката :)
За 'сосчето':
4 с.л. масло и 1/3 ч.ч. захар, затоплени на котлон, докато захарта се разтопи
3-4 малки круши, почистени от семената и нарязани на филийки.
Първо намасляваме тавичка (аз ползвах тортена форма с диаметър 24 см., но не се получи много висок) и нареждаме отгоре парченцата плод. После заливаме с масленото сосче (ако не е толкова течно, го изсипваме на няколко места върху крушите) и накрая изливаме кексовото тесто и го заглаждаме с лъжица. Печем сладкиша в предварително загрята на 175 градуса фурна около 30-40 мин. (или до суха клечка, според вашата фурна). Изваждаме го, охлаждаме го за 5-6 мин. върху решетка и го обръщаме в чиния.
Страхотен за сервиране с топка ванилов сладолед. ;)
Следващият път ще ви покажа и един подобен, но може би мой любим -- карамелен кекс с ябълки, ммм :)
Много вкусничък изглежда кекса!
ОтговорИзтриване