четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Лимонов кекс с бял шоколад

Както си личи :), сладкото ми е афинитет (меко казано) и ето, че мине не мине малко време, ме засърбяват ръцете и имам нужда да приготвя нещо сладкишесто, за да се успокоя!


Виновникът в случая бе моя приятел, на когото му се хапвало лимонен кекс. :)

Доволна съм, защото същият потвърди, че се е получило точно това, което е искал. А все пак той е отговорник-качество номер едно!


Рецептата си откраднах от непознат за мен английски сайт -- ето оттук. Ето и как го направих (публикувам с моите промени):

125 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 и 1/2 брашно с бакпулвер
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 лъжица настъргани лимонени корички
1 ч.ч. мляко
1/4 ч.ч лимонов сок

а за глазурата: бял шоколад и олио.


Загрейте фурната на 170 градуса. Намаслете тавичка или кексова форма. С миксер разбийте маслото и захарта, докато стане лека и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и внимателно разбивайте с миксера след всяко.

Добавете кокосовите стърготини и лимонената кора, после половината мляко и брашно. Внимателно разбъркайте. Направете същото с остатъка брашно и мляко.

Излейте тестото във формичката и печете 35 мин., докато кексът е златист и пружиниращ. Извадете и охладете на кухненска решетка.


Получава се много лек, лимонов и ароматен кекс. Само че подозирам, че с лимонада/безалкохолно вместо мляко, щеше да стане още по-въздушен и пухкав. Ще знам за другия път. :)


За заливката може да ползвате около 50-60 грама бял шоколоад и 20 гр. олио.

3 коментара:

  1. Хайде,не му дири косур на кекса,нито на снимките,защото са си идеални!
    Като за кекс с масло ми изглежда безупречно сочен,а с тези два аромата на лимон и кокос ще е мнооого неустоим!
    Поздрави,Иринче!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма да е зле да си сложиш притурка с последователите,а също и да елиминираш проверката с думи в коментарите.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Сега ще разцъкам. Още 'прохождам' в Blogger и не съм съвсем наясно кое за какво е :)

    ОтговорИзтриване