неделя, 7 октомври 2012 г.

"Фалшив Гараш"

Още си спомням старата 'соц'-сладкарничка в родния ми град и вкуса на тортата "Гараш", която приготвяха там преди толкова години -- ммм! Честно казано, оттогава съм пробвала отвреме на време торти "Гараш", но все не ми се струваха толкова сполучливи.

А от оригиналната рецепта продължавам да страня... защото ми се струва непосилно трудна (както и френските кроасани, между другото) :Р

Затова пък си намерих страхотен заместник при Звездев!


Приготвя се съвсем лесно и да, може би се различава доста от оригинала, но пък е огромно изкушение за любителите на орехи и шоколад :)

Ето необходимите продукти:

6 яйца
200 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао - 1/2 ч.ч.
1 капсула ванилия /2 пакетчета ванилия на прах/
300 г орехови ядки

и за намазване: натурален шоколад и малко олио, зелени кокосови стърготини




Разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтиците с мекото масло. Добавяме пудра захар и какао и продължаваме да разбиваме. Ароматизираме сместа с ванилия.Смесваме крема с разбитите белтъци, добавяме смлени орехови ядки и разбъркваме.
Изсипваме сместа за блата в тавичка или тортена форма, покрита с хартия за печене. Печем във фурна, загрята на 120-130 градуса, около 60-75 мин.
За заливката разтапяме шоколад на водна баня с мъничко олио.
*не знам дали причината е в мен, но досега, докато заливах торти с шоколад+масло или дори шоколад+сметана, се напукваха. с олиото няма такова нещо, а и се работи доста по-лесно, става по-течно*
Когато се 'втвърди', наръсваме със зелени кокосови стърготини (иначе потъват) :)

Това е!

Ето още една снимка от предишен опит, тук в кръгла тортена формичка (и снимано нощем, със светкавица *срам*)


1 коментар: