събота, 27 октомври 2012 г.

Cheesecake

Днес (най-сетне!) ще ви покажа възможно най-най-най-любимия десерт на мен и на любимия -- чиизкейк!


Трябва да призная, че първоначално мислех приготвянето за много сложно, а всъщност се оказа съвсем лесно (трудната част е чакането) :Р Дотолкова свикнах да го правя, че дори за рождения си ден черпих целия офис с... три чийзкейка :D Все още не мога да изпипам на 100% вида (по мързеливия начин го мажа със сладко отгоре), но вкуса е -- ммммммм!!!... Гарантирам ви, че е върховен -- а и досега са го опитали има няма 60 човека и смея да твърдя, че получих огромно количество комплименти. :)

Основната рецепта* си взех от майсторката Йоли. Оттогава не съм и поглеждала друга -- няма смисъл, тази е перфектна! ♥

(не мога да реша кой изглед е по-хубав) :)

*Забележки:

При мен кремът е търпял всякакви импровизации, но винаги е бил сполучлив! В крайна сметка най-често го приготвям с маскарпоне, но ако вие предпочитате по-'чийз' нотка, може да посегнете и към по-солени крем сирена. Пак се получава! :)
До желето така и не стигам.., но мисля следващия път вече наистина да го направя -- определено е по-красив така! С шам-фъстъка много много не се спогодяваме, и като цяло слагам по-малко захар (не че не обичам да ми е сладко, даже напротив, но не трябва!)

Ето рецептата по начина, по който се харесва най-много при нас:

- пакет чаени бисквити с мед на Победа (за нищо не ги заменям, ароматът им е вълшебен и се 'връзва' невероятно!)
- 75 гр. течно масло
- 300-400 гр. Маскарпоне/рикота/извара
- 200-300 гр. заквасена сметана
* Умишлено давам количествата по този начин. Зависи какви опаковки купите, дали имате 'остатъци' в хладилника, и най-вече -- колко 'дебел' искате да е слоя чийзкрем.
- 80-100 гр. захар
- 2-3 яйца (отново -- слагала съм и 2, и 3, и 4 както си е в оригинал -- в зависимост колко имам и какво е количеството на другите продукти)
- половин шишенце ванилия на Доктор Йоткер
- любимото ви сладко/конфитюр за намазване

Най-напред натрошете бисквитите на възможно най-фини трохи (в идеалния случай -- с блендер). Според мен колкото са по-фини, толкова е по-вкусен десертът. Смесете с маслото и оформете блат -- директно в застлана с хартия за печене форма за торта с отлепящи се стени, притискайки с пръсти. Ако желаете, може да си направите по-голямо количество и да оформите и стени. Оставете формата в хладилника, за да постегне малко -- за 20тина минутки (докато приготвите крема).

За крема: ако е необходимо, пасирайте сиренето -- някои имат бучици. Аз лично разбивам за кратко с миксер и добавям сметаната, яйцата и захарта, и ароматизатора.

Излейте чийз-крема върху бисквитената основа и изпечете сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30-40 минути (при мен -- до леко златисто). Може да ви изглежда пружиниращ и недопечен, но не е :D Дори и да лепне отгоре и да се 'движи' като желе, не се притеснявайте -- просто го сложете заедно с формата в хладилника и до няколко часа ще е стегнал напълно. :) Разбира се, колкото повече чакате, толкова по-добре. Накрая махнете стените на формата и хубаво намажете със сладко по избор (моето любимо е от боровинки).

Това е! Невероятно съблазнителен десерт, който трае порядъчно дълго време в хладилник :)

Ето тук съм го правила и под формата на тарталетки. Дооооооооооооооста повече играчка, но си заслужаваше -- бяха фантастични!

(Това пък е мини чийзкейк, печен в доста необичаен съд -- нямах други подходящи под ръка -- ами... в гювече) :D Проверено, става всякак и винаги е убийствено вкусен! ♥



2 коментара:

  1. Ох, изглежда ужасно вкусно, а аз все не попадам на хубави рецепти за чийзкейк. В скоро време ще изпробвам и твоята. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Определено пробвай -- фантастичните вкусови качества са гарантирани! :-)

    ОтговорИзтриване