понеделник, 26 ноември 2012 г.

Happy birthday, love! (...или: торта с фондан за абсолютни начинаещи)

Днес ще ви разкажа за тортичката, която се опитах да сътворя за рождения ден на моя любим ❤

Той е огрооомен авио-фен, така че беше ясно, че тортата трябва да е издържана в тази тематика. :) След дълго лутане и четене из интернет (за да се образовам в тайнството на захарните теста :Р), няколкомесечно планиране и чудене, задаване на въпроси къде ли не, и огроооомни вълнения!!, след като на няколко пъти бях готова да се откажа и просто да направя... чийзкейк :), след около 3 вечери, в които по етапно скалъпвах фигурки, блатове, кремове и покрития (и естествено, обърках едно желе) :D накрая се получи ето това:


И за мое огромно щастие, тортата със самолет се хареса много от него, цялото му семейство, и повечето ни колеги и приятели ♥

Изключително важно уточниение: за пръв път се докосвам до фондан. Може и да е за последен, освен ако не се сдобия скоро с някакви основни инструменти, защото някои неща, на вид лесни, ме затрудниха много -- облачетата, например :) нещо, което сигурно е eлементарно с подходящи формички/калъпи.

Както и да е! Аз дори за пръв път си хапнах фондан и бях очарована колко е вкусен :) Виждала съм безброй рецепти за домашната му направа, но като за пръв път не исках да рискувам -- затова си го купих от онлайн магазин Хитрини, заедно с шишенце небесно синя боичка. Мисля, че покупката беше ключова -- вече ще знам за евентуални бъдещи опити какво трябва да се получи, а и както често съветват по кулинарните блогове, невъзможно е да прецениш как се работи с нещо, до което не си се докосвал преди. Затова за по-сигурно избрах готов :)

Всъщност моделирането се оказа по-лесно, отколкото мислех :) Първоначално фонданът е твърд, но от мачкането и топлината на ръцете става супер еластичен. Единствено по-трудно ми беше да го боядисам равномерно, или по-точно: малко ми се умориха ръцете да го меся, за да поеме боята :) Но за мое щастие се получи приятно синьо, успях дори да го пренеса върху тортата, без да се накъса (о, чудо!)

Идеята на тази публикация е все пак, надявам се, да бъде в поне мъничка полза за всички онези начинаещи, които минават по абсолютно същия път -- със или без повод. :)


Та какво ви трябва:

- тортичка -- аз си направих любимата какаова торта с вишни и крем маскарпоне, рецептата е на Йоли -- може би ще ви разкажа по-подробно за тази торта в друг пост. Изключително вкусна и сочна!!! Според мен се получи добре, тъй като вкусът й е балансиран, вишните придават съвсем леко кисела нотка, която ако я нямаше, всичко щеше да е... потресаващо сладко. :) Аз я направих без шоколадовото покритие, и си приготвих леко редуцирана доза крем, защото пропуснах намазването отгоре.

- фондан (захарно тесто) -- взех килограм и ми останаха две малки топчета. :) За кафявото си направих една мини-дозичка от този "Марципан Варна" -- по-точно една десета от дадената рецепта, просто исках да пробвам :) Сложих какао, за да се получи тъмнокафяв цвят. Полученото топче беше достатъчно за всички кафяви елементи по тортичката.

- маслен крем.

Първо си направих самолетчето и останалата смешна украса :) Малките елементи слепих с четчица, потопена във вода, и оставих да съхнат. (За моя радост се задържаха -- единствено едно топче падна на финалната права, преди да извадим тортата за снимки :) Ноооо преди това тортата оцеля безброй вадения от хладилника, местения, возене с кола и мъкнене по тъмни стълби :D)

На следващия ден си направих тортата и я оставих в хладилника за една нощ, за да стегне. Както споменах, желето не се стегна достатъчно... или по-точно, самоинициативно реших да сложа едно пакетче желатин и не се оказа достатъчно :D (В интерес на истината, досега съм правила тортата много пъти, използвайки половината количество вишни (250 гр.) и само едно пакетче желатин, ставала е желязна -- буквално трудно се режеше :D и реших, че може би едно пакетче ще стигне и за 500 гр. вишни... да, ама не!) Както и да е, за щастие не беше толкова фрапиращо и не се разпадна. :)

След като тортичката се е стегнала, се преминава към следващата, изключително важна стъпка: намазване с маслен крем. Аз (от глупост) се чудих дали пък не мога да го заменя с нещо друго?... но слава Богу, ми минаха тези идеи :D

Масленият крем е изключително важен, защото осигурява гладко покритие на тортата (с него могат да се запълнят дупчици или оправят леки неравности), а и действа като изолатор под фонданеното покритие -- ако се замени със сметанов крем, е възможно фондана да се разтопи. А никой не иска това, нали?

Кремът, който използвах, ми стигна за намазването на тортата (ползвам стандартна 24-сантиметрова форма, а височината беше около 5-6 см.) Рецептата за масления крем откраднах от тук.

И накрая, най-страшната за мен част, за която бях убедена, че нещо ще се обърка, но май че нищо не се: покриването на цялата торта с 'чаршаф' от фондан! :)

След като го оцветих в синьо, го разточих върху посипана с мъничко царевично нишесте повърхност. Трябва да се получи достатъчно голям кръг -- цялата дължина на тортата + 2 пъти по височината й -- с дебелина не по-малка от 3-4 мм, защото в противен случай чаршафът може да се накъса. Аз нямам нито специални точилки, нито инструменти за заглаждане, но се справих със стандартната дървена точилка и... ръчички. :) То затова и нямам добре оформени ръбове. Фонданът бързо и чевръсто се прехвърля върху тортата, така че да я покрие отвсякъде, и с ръце се заглажда (от средата към краищата и внимателно по ръбовете), така че да се получи идеално покритие.

Оттук нататък се украсява по избор :) Аз 'залепих' вече изсъхналия самолет, оформените пистички, облачета и топчета, а за моите измишльотини пояснявам: LZ е регистрацията на българските самолети; 27 -- годините му; СЧ -- инициалите му. :)

Ето го и моят рожденик, нетърпелив да си похапне:


Aми това е!! :) Много неща са недоизкусурени и категорично имаше накъде да стане по-хубава, но като за пръв опит аз... наивно си я харесвам!! :) Сигурно дори се зарадвах повече от него -- че изобщо успях да се справя :)

И последно, макар че сигурно сте се досетили: правена е с много, много любов.


^ Обичам те тоооооооооооооoooооооолкова много!!! ♥


P.S. полезни и много образователни линкове:
Готварският форум на BG Mamma - търсете тема "Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях" издание номер 38438938948932 :)
блогът на Maria Miteva-Christou -- страхотни обяснения стъпка по стъпка, няма как да не разберете :)
Oще един блог, в който нагледно е показано как се покрива торта с фондан (вижте и клипчето)
Тортената библиотека
Покриване и декориране на торти с фондан -- с какво да започнем? -- много полезно за кандидат-сладкарки, на които им се иска да пробват всичко :)

и други.

P.S.2.: тук можете да се порадвате на творенията на истински професионалисти, които се занимават с декориране:
Блогът на Елена Кандева (която също потормозих с въпроси) :)
Тhe Sugar Coated Nothings (въздишам!)
Вкусно с Бети -- невероятно красива художничка!!!
Блогът на Буболинката -- oще една истинска майсторка.

и много, много други (ще допълвам прилежно).

3 коментара:

  1. Страхотна торта! Поздравления! С мерак и любов чудни неща стават!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е здрав и много обичлив рожденика,Иринка!
    Чудесна торта си му направила,браво,моите комплименти!
    У дома също има един почитател на самолетите и би се зарадвал на подобна торта,но уви не ме влече да творя с фондана,но ти си се справила страхотно,а най-важното е,че си го зарадвала и уважила!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета, толкова благодаря!! Много мили както винаги! ♥

    ОтговорИзтриване