четвъртък, 20 декември 2012 г.

Австрийски линцери

Здравейте! :)

Предполагам и при вас коледните приготовления текат с пълна пара. :) Аз все така съм на вълна 'сладкоправене'. Вчера реших да пробвам още една доста популярна и хвалена рецепта, за да видя да не би да съм пропуснала още някое кулинарно бижу -- ами май май точно така се получи, неслучайно рецептата е толкова популярна и хвалена. :)


Тези страхотни маслени бисквитки се казват Linzer-Auden (линцери с очички?) и са по оригинална австрийска рецепта. Източникът е, каква изненада, още една BG-Mamma форумна дама. :)

Необходими продукти:
200 гр. масло (за предпочитане немско)
3 жълтъка
100 гр. захар
1 ванилия
кората на един лимон
50 гр. смлени лешници
300 гр. брашно


От изброените продукти се замесва маслено тесто. Увива се в свежо домакинско фолиo и се оставя за около един час в хладилника, за да се стегне. След това тестото се разточва (аз лично си го разточих по класическия начин, върху набрашнена повърхност, макар че по-горе съветват да е между две парчета фолиo) на тънка кора (3-4 мм.) Изрязват се фигурки по желание и по двойки -- една цяла и една с прозорче. Линцерите се печат на загрята до 175 градуса фурна до почервеняване (около 10 м.).

За слепване се използва мармалад по ваш вкус :) Освен това, аз потопих горната бисквитка в пудра захар.


Ииии в заключение, надявам се се усеща намесата на новото апаратче, най-сетне! :) Е, вече ми се накараха за това колко са тъмни, но какво да се прави, в момента се уча, а и все бързам настървено да качвам снимките, без да отделя достатъчно време за обработка. :)

3 коментара:

  1. Поздравления за изпълнението! Много вкусно изглежда и много свежо ;)Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни линцери,станали са съвършени,Иринка!Честито апаратче,да запечатва много вкусни творения!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  3. Сьвьршени линцери,Ирина! Браво! Весели празници!

    ОтговорИзтриване