събота, 22 декември 2012 г.

Забравени сладки

Ако сте следили внимателно сладкоправенето от предишните два поста, сигурно сте забелязали, че рецептите са все с жълтъци. Принципно изхвърлях белтъците без да му мисля много-много (тъй като не обичам целувки или ореховки)... Но последният път пък се престраших да пробвам още една рецепта за сладки, научена от BBC GoodFood и популяризирана по български форуми и блогове -- 'забравените сладки'.


Май ще се съглася, че са интересни и сполучливи (:

Необходими продукти:

2 белтъка
100 гр. захар
100 гр. ядки
150 гр. натурален шоколад (аз сложих по-малко и при това млечен)
1 ванилийка

Вечерта (преди лягане) включете фурната на 180º.
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета ядките и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте от белтъците. Няма смисъл да се стараете да са с правилна форма. Но нека има поне 2 см. разстояние помежду им, за да не се разлеят и да залепнат.

И идва хубавата част. Изключете фурната, сложете тавата вътре и ЗАБРАВЕТЕ за сладките. Не отваряйте, не пипайте. На сутринта ще намерите сладките готови. (Разбира се, може и да ги 'забравите' през деня, но нека останат поне 3 часа в изключената фурна).

Това е! (А аз следващият път може да пробвам и макарони, ще видим) (:

1 коментар:

  1. Иринка,знам ги отдавна,но никога не съм правила точно защото и аз не обичам целувки.Но щом казваш,че са нещо различно ще взема и аз да забравя едни някой ден,за да се убедя.
    Чудесно си ги накиприла за снимка!
    С пожелание за незабравима и вълнуваща Коледа!

    ОтговорИзтриване