понеделник, 24 декември 2012 г.

Питки с мак и сусам

Бъдни вечер е!

Нека е благословена! Бъдете здрави, усмихнати и окрилени от коледния дух!

Аз днес не можах да стигна до коледна питка/погача поради мързел и друга заетост :D И затова може би ще си остана само с тези питки. Все пак реших да си ги снимам и покажа, макар че дори не са типично празнични (нито пък постни) -- просто толкова ми се искаше да направя хлебчета.


Ако трябва да съм честна, не ми се получиха много пухкави :( все още се опитвам да открия какво правя грешно. Но пък станаха много вкусни и засищащи. :)

Необходими продукти за 4-5-6 питки:

525 гр. бяло брашно
шипка-две сол
1 каф. л. захар
1 пакетче суха мая
150 мл. топло мляко + още малко за намазване
125-150 мл. топла вода
сусам и мак за поръсване

Рецептата си откраднах от Тhe Sugar Coated Nothings, където си е направо кръстена 'питки за хамбургери'. Можете да надникнете там и за изпълнението. Имаше и интересен (за мен) съвет да напръскаме фурната с гореща вода и допълнително да сложим огнеупорен съд с вода, за да се създаде влажност и пара във фурната -- за по-меки хлебчета.

Останалото е съвсем стандартно -- месим, оставяме да втаса, оформяме питки, оставяме на топличко и покрити да втасат (и много внимаваме котката да не стъпи върху тях и да остави 1-2 стъпчици), ръсим, печем до зачервяване и се наслаждаваме на вкусно и топло хлебче. :)

3 коментара:

  1. Иринка,чуднички са станали питките ти и как добре са се зажарили!Страхотни снимки!Прекрасна празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа,Иринка!
    Пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ти и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Роси!! Страхотни пожелания -- да се връщат многократно на теб и на цялото ти семейство :)

    ОтговорИзтриване