събота, 29 декември 2012 г.

Шоколадови трюфели

Изобщо не съм подозирала, че домашните трюфели се правят толкова лесно! :)

Е, процесът е малко лепкав :D оформянето на хубави топчета и равномерното им овалване в какао сякаш не ми се отдават :D но като цяло съм много доволна от резултата!


Четох много, много рецепти за домашни трюфели и накрая просто забърках... нещо средно от изчетеното :) Истината е, че станаха по-мекички от 'купешките', което в зависимост от гледната точка може да е плюс или минус:
+ топят се в устата
- лепнат по пръстите, ако не се лапнат веднага!

(А може и да е защото не съм нацелила пропорциите. Но какво значение има това на фона на насладата от топящи се шоколадови бонбони, питам аз?)...

Необходими продукти:
2 тъмни шоколада -- като изключим парченцата, които си хапнах, останаха някъде 170 гр.
сладкарска сметана (течна) -- бяха ми останали около 130 мл.
2-3 супени лъжици домашна вишньовка (може би трябваше да сложа и още, така не се усещаше много)
малка бучица масло -- добавих си я от себе си, но в някои рецепти действително има!


Ето как ги забърках:

Първо си разтопих шоколада на водна баня -- но не до пълното му разтапяне. След това кипнах сметаната, но само за съвсем кратко, на среден огън. Разбърках всичко в купа с дървена лъжица, докато изчезнат и най-малките бучици. Добавих и маслото и вишньовката. Покрих купата с фолио и я сложих в хладилника за 6-7 часа -- не издържах повече, макар че на някои места препоръчват денонощие :) Топчетата загребвах с лъжица и дооформях с ръце, покрити с какао -- уж за да не залепват -- макар че пак ми залепваха. А може би трябваше да изчакам повече. :) Накрая ги овалях в какао -- аз лично не обичам да ми нагарчат твърде много, затова и не ги овалвах старателно.

Това е -- да ви е много сладко и шоколадово :)

6 коментара:

  1. Грабвам си едно аз,пък нека ми лепне...ще ми лепне то,ама като балсам на небцето,хехе!
    Много красива презентация,Ири!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. О, и аз не бих отказала някоя и друга бройка от тези вкусотийки.
    Лепнат, защото ти е малко шоколада сигурно, но на мен не ми пречи, даже ги предпочитам точно такива - разтапящи се моментално :)

    Весело посрещане на Новата година, Ирка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни изглеждат, Ирка!
    Щастлива и благодатна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова Година! Пожелавам ти крепко здраве, щастие донесено от сбъднати мечти и любов.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен блог и превъзходно вкусотии. Усещам ги тези трюфелчета на върха на небцето! :) Обаче и чинията е много красива! Ще споделиш ли откъде е?!

    Маги

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Маги! Много се радвам, че ти е харесала публикацията! :-)

    Чиниите си ги взех от "Техномаркет @ Home" (може да се поръчва и от сайта им).

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване