сряда, 26 септември 2012 г.

Сладкиш с кокос и къпини

(Рецептата е адаптирана от BBC Good Food)


Изключително ароматен, малко по-сух сладкиш -- и все пак мнооого вкусен!

Рецептата поизмених съвсем леко. Необходими са:
2 яйца
200 грама масло, нарязано на съвсем малки парченца
50-100 грама овесени ядки
250 гр. брашно (самоповдигащо се или с лъжичка бакпулвер)
200 грама захар (за по-здравословно -- кафява, но не че имах)
75 гр. кокосови стърготини
около 150-180 гр. къпини (по това време -- само замразени)
A, и от себе си добавих и малко ванилова захар.

Смесват се сухите съставки с маслото и се разбърква 'до трохи'. Прибавят се и яйцата. Отделя се част от сместа, с която да се покрие сладкиша. Тоест, в тавичка се реди: тесто - къпини - тесто. (В рецептата е посочено да се отдели само чаша -- така и направих, но понеже тестото е гъсто, къпините не 'потъват' надолу -- по този начин плодовете прозират отгоре, но не се позиционират точно в средата.) Пече се около 50 мин. в загрята на 200 градуса фурна -- докато добие златист загар.




четвъртък, 20 септември 2012 г.

Шоколадови мъфини с...Pepsi :D

Напоследък съм въодушевена от добавянето на газирани напитки в тесто за сладкиши :Р Разбира се, най-добре се получава с лимонада, но в случая (среднощно вдъхновение)... имах налично само Pepsi. Намерих рецептата ето тук -- хиляди благодарности за хубавите, пухкави мъфини, на вкус като шоколадов сладкиш тип негърче.


За украсата просто разтопих 30тина грама черен шоколад и поръсих с цветни захарни пръчици. :) И понеже не мога да реша кой 'изглед' най-много ми харесва, ето три варианта на пълна чиния с мъфини :D



неделя, 16 септември 2012 г.

Сусамени гевречета

Преди няколко седмици тези сусамени гевречета добиха особена популярност в едно от любимите ми места за черпане на кулинарни идеи -- Готварският на BG-Mamma. :) Дано не бъркам, но оригиналът е от Щъркелово гнездо :)


При първия ми опит нямах достатъчно брашно и мая, така че ми излязоха 7 по-малки гевречета. При втория вече бях запасена :Р но пък реших да не следвам рецептата стриктно... Ето как ги направих (в скобки публикувам оригинала):

пакетче инстантна мая (3 1/2 ч.л. суха мая според рецептата)
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
около 600 г брашно (500 в оригиналната рецепта, но при мен определено поеха повече)
1 пълна ч.л. сол
половин ч.ч. мляко и половин ч.ч. хладка вода (в оригинал 250 мл хладка вода -- и с вода ми бяха вкусни, но реших, че с мляко ще имат по-плътен вкус. И все пак не се осмелих да сложа цяла чаша мляко)
голяма лъжица мед (40 г според инструкциите, честно казано не знам колко беше моята лъжица) -- размита в половин чаша вода (при дадени 150 мл, предполагам при мен беше по-малко)
2-3 пакетчета белен сусам, в зависимост от това дали ще 'лепите' и от двете страни.


Следвах инструкциите дословно, затова директно копирам:

В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша вода и се оставя маята да се активира за 10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече втасалата мая, сол и останалата вода. Разбърква се хубаво. Добавя се постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Оставя се да втаса около час. Премесва се отново и се оформя на фитил. Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформат се топчета, покриват се с кърпа и се оставят да втасват още около 30 минути. Всяко тепче се разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който се потапя в меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат отново за около 30 минути. Пекат се в загрята на 200* фурна докато придобият приятен загар.


Това е! Рецептата не е никак трудна, изисква единствено повечко сновене до кухнята между втасванията :) Получават се много вкусни гевречета, които изчезват съвсем неусетно -- и разбира се са най-вкусни топли и пресни.

понеделник, 10 септември 2012 г.

Бисквитена торта

... или по-точно: бисквитена торта-експеримент :) Искаше ми се да направя нещо с останалото ми от предния крем за торта приблизително 150 гр. Маскарпоне. Едва се въздържах, защото можех и да си го изгреба с лъжица от кутията (толкова е вкусно!) ... но вместо това, спретнах бърза и лесна торта.


Въпреки някои очевидни кусури, смятам, че се получи симпатичен десерт. :) *С уговорката, че има още мноооого да уча за снимане, оформление, светлина, обработка и т.н. (и още поне толкова за вкусови съчечания и кулинарен усет -- например пуричките тотално не се връзват, защото са с... фъстъчен крем) :D


Освен маскарпонено-сметанов крем и неуместни, но красиви пурички, в тортата има още: банани, бисквити Орео и бисквити Роден край. Последните предпочитам за бисквитени торти, защото освен че попиват плътно мляко и крем, са и с кръгла форма -- точно като повечето ми любими съдинки. :)