събота, 27 октомври 2012 г.

Cheesecake

Днес (най-сетне!) ще ви покажа възможно най-най-най-любимия десерт на мен и на любимия -- чиизкейк!


Трябва да призная, че първоначално мислех приготвянето за много сложно, а всъщност се оказа съвсем лесно (трудната част е чакането) :Р Дотолкова свикнах да го правя, че дори за рождения си ден черпих целия офис с... три чийзкейка :D Все още не мога да изпипам на 100% вида (по мързеливия начин го мажа със сладко отгоре), но вкуса е -- ммммммм!!!... Гарантирам ви, че е върховен -- а и досега са го опитали има няма 60 човека и смея да твърдя, че получих огромно количество комплименти. :)

Основната рецепта* си взех от майсторката Йоли. Оттогава не съм и поглеждала друга -- няма смисъл, тази е перфектна! ♥

(не мога да реша кой изглед е по-хубав) :)

*Забележки:

При мен кремът е търпял всякакви импровизации, но винаги е бил сполучлив! В крайна сметка най-често го приготвям с маскарпоне, но ако вие предпочитате по-'чийз' нотка, може да посегнете и към по-солени крем сирена. Пак се получава! :)
До желето така и не стигам.., но мисля следващия път вече наистина да го направя -- определено е по-красив така! С шам-фъстъка много много не се спогодяваме, и като цяло слагам по-малко захар (не че не обичам да ми е сладко, даже напротив, но не трябва!)

Ето рецептата по начина, по който се харесва най-много при нас:

- пакет чаени бисквити с мед на Победа (за нищо не ги заменям, ароматът им е вълшебен и се 'връзва' невероятно!)
- 75 гр. течно масло
- 300-400 гр. Маскарпоне/рикота/извара
- 200-300 гр. заквасена сметана
* Умишлено давам количествата по този начин. Зависи какви опаковки купите, дали имате 'остатъци' в хладилника, и най-вече -- колко 'дебел' искате да е слоя чийзкрем.
- 80-100 гр. захар
- 2-3 яйца (отново -- слагала съм и 2, и 3, и 4 както си е в оригинал -- в зависимост колко имам и какво е количеството на другите продукти)
- половин шишенце ванилия на Доктор Йоткер
- любимото ви сладко/конфитюр за намазване

Най-напред натрошете бисквитите на възможно най-фини трохи (в идеалния случай -- с блендер). Според мен колкото са по-фини, толкова е по-вкусен десертът. Смесете с маслото и оформете блат -- директно в застлана с хартия за печене форма за торта с отлепящи се стени, притискайки с пръсти. Ако желаете, може да си направите по-голямо количество и да оформите и стени. Оставете формата в хладилника, за да постегне малко -- за 20тина минутки (докато приготвите крема).

За крема: ако е необходимо, пасирайте сиренето -- някои имат бучици. Аз лично разбивам за кратко с миксер и добавям сметаната, яйцата и захарта, и ароматизатора.

Излейте чийз-крема върху бисквитената основа и изпечете сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30-40 минути (при мен -- до леко златисто). Може да ви изглежда пружиниращ и недопечен, но не е :D Дори и да лепне отгоре и да се 'движи' като желе, не се притеснявайте -- просто го сложете заедно с формата в хладилника и до няколко часа ще е стегнал напълно. :) Разбира се, колкото повече чакате, толкова по-добре. Накрая махнете стените на формата и хубаво намажете със сладко по избор (моето любимо е от боровинки).

Това е! Невероятно съблазнителен десерт, който трае порядъчно дълго време в хладилник :)

Ето тук съм го правила и под формата на тарталетки. Дооооооооооооооста повече играчка, но си заслужаваше -- бяха фантастични!

(Това пък е мини чийзкейк, печен в доста необичаен съд -- нямах други подходящи под ръка -- ами... в гювече) :D Проверено, става всякак и винаги е убийствено вкусен! ♥



вторник, 23 октомври 2012 г.

Сладкиш с круши

Ето един съвсем обикновен, но много сочен и ароматен сладкиш със сезонни плодове!


Рецептата си харесах в интернет, но (отново...) се затруднявам да открия точния линк -- но тъй като има много вариации, смятам да я напиша и тук по спомени :)

За тестото:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
6 с.л. масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
букет от подправки -- канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия
щипка сол
1 и 1/2 ч.ч. брашно (за кексове) или с малко бакпулвер според инструкциите на опаковката :)

За 'сосчето':
4 с.л. масло и 1/3 ч.ч. захар, затоплени на котлон, докато захарта се разтопи

3-4 малки круши, почистени от семената и нарязани на филийки.


Първо намасляваме тавичка (аз ползвах тортена форма с диаметър 24 см., но не се получи много висок) и нареждаме отгоре парченцата плод. После заливаме с масленото сосче (ако не е толкова течно, го изсипваме на няколко места върху крушите) и накрая изливаме кексовото тесто и го заглаждаме с лъжица. Печем сладкиша в предварително загрята на 175 градуса фурна около 30-40 мин. (или до суха клечка, според вашата фурна). Изваждаме го, охлаждаме го за 5-6 мин. върху решетка и го обръщаме в чиния.

Страхотен за сервиране с топка ванилов сладолед. ;)


Следващият път ще ви покажа и един подобен, но може би мой любим -- карамелен кекс с ябълки, ммм :)

събота, 13 октомври 2012 г.

Шоколадово-бананова торта - измишльотина

Известно време няма да имам фурна и затова много държах да направя 'нещо сложно' :Р Да, ама нещо не ми се получи съвсем-съвсем. :D :D :D

Кремът стана страшно вкусен, но блатовете определено не бяха сполучливи -- станаха твърди като бисквити :D Въпреки всичкото сиропиране с кафе, което поеха, има още какво да се желае. Затова, засрамена, ще ви напиша само рецептата за кремчето.


Намерената рецепта в интернет намалих почти двойно, за да се получи необходимото за моята торта количество.

2 малки банана
половин пакетче нишесте с вкус на банан
1-2 лъжици захар за нишестето
около 450 мл. мляко
100 мл. течна сладкарска сметана


Нишестето се приготвя, както е описано на опаковката. После се смесва с хубаво пюрираните банани. Сметаната се разбива с миксер, докато се получи пухкав крем. Накрая се смесват двата крема и тортата се намазва хубаво между блатовете и отстрани.

Освен това използвах пурички за украса (слепени с крем, макар че можеха да стегнат и повече), настърган шоколад и шоколадови пръчици.

(а тук си експериментирам с ножа)

Ех, много фото-пост се получи, но нищо, дано ви е харесал!

неделя, 7 октомври 2012 г.

"Фалшив Гараш"

Още си спомням старата 'соц'-сладкарничка в родния ми град и вкуса на тортата "Гараш", която приготвяха там преди толкова години -- ммм! Честно казано, оттогава съм пробвала отвреме на време торти "Гараш", но все не ми се струваха толкова сполучливи.

А от оригиналната рецепта продължавам да страня... защото ми се струва непосилно трудна (както и френските кроасани, между другото) :Р

Затова пък си намерих страхотен заместник при Звездев!


Приготвя се съвсем лесно и да, може би се различава доста от оригинала, но пък е огромно изкушение за любителите на орехи и шоколад :)

Ето необходимите продукти:

6 яйца
200 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао - 1/2 ч.ч.
1 капсула ванилия /2 пакетчета ванилия на прах/
300 г орехови ядки

и за намазване: натурален шоколад и малко олио, зелени кокосови стърготини




Разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтиците с мекото масло. Добавяме пудра захар и какао и продължаваме да разбиваме. Ароматизираме сместа с ванилия.Смесваме крема с разбитите белтъци, добавяме смлени орехови ядки и разбъркваме.
Изсипваме сместа за блата в тавичка или тортена форма, покрита с хартия за печене. Печем във фурна, загрята на 120-130 градуса, около 60-75 мин.
За заливката разтапяме шоколад на водна баня с мъничко олио.
*не знам дали причината е в мен, но досега, докато заливах торти с шоколад+масло или дори шоколад+сметана, се напукваха. с олиото няма такова нещо, а и се работи доста по-лесно, става по-течно*
Когато се 'втвърди', наръсваме със зелени кокосови стърготини (иначе потъват) :)

Това е!

Ето още една снимка от предишен опит, тук в кръгла тортена формичка (и снимано нощем, със светкавица *срам*)


четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Лимонов кекс с бял шоколад

Както си личи :), сладкото ми е афинитет (меко казано) и ето, че мине не мине малко време, ме засърбяват ръцете и имам нужда да приготвя нещо сладкишесто, за да се успокоя!


Виновникът в случая бе моя приятел, на когото му се хапвало лимонен кекс. :)

Доволна съм, защото същият потвърди, че се е получило точно това, което е искал. А все пак той е отговорник-качество номер едно!


Рецептата си откраднах от непознат за мен английски сайт -- ето оттук. Ето и как го направих (публикувам с моите промени):

125 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 и 1/2 брашно с бакпулвер
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 лъжица настъргани лимонени корички
1 ч.ч. мляко
1/4 ч.ч лимонов сок

а за глазурата: бял шоколад и олио.


Загрейте фурната на 170 градуса. Намаслете тавичка или кексова форма. С миксер разбийте маслото и захарта, докато стане лека и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и внимателно разбивайте с миксера след всяко.

Добавете кокосовите стърготини и лимонената кора, после половината мляко и брашно. Внимателно разбъркайте. Направете същото с остатъка брашно и мляко.

Излейте тестото във формичката и печете 35 мин., докато кексът е златист и пружиниращ. Извадете и охладете на кухненска решетка.


Получава се много лек, лимонов и ароматен кекс. Само че подозирам, че с лимонада/безалкохолно вместо мляко, щеше да стане още по-въздушен и пухкав. Ще знам за другия път. :)


За заливката може да ползвате около 50-60 грама бял шоколоад и 20 гр. олио.

понеделник, 1 октомври 2012 г.

Малинови мъфини с бял шоколад

Ето още една рецепта, която най-нагло си откраднах -- източникът е Йоана. :)


Сложих по-малко бял шоколад в сместа, заради което в последствие ме доядя :) Определено се усеща и вкуса, и аромата му. Всъщност си заделих няколко парченца и мислех да направя заливка, но като ги извадих и видях как са се 'нашарили' от малинките се отказах -- харесаха ми така. :) Затова пък бяха сервирани с допълнително парченце шоколад!



Успешна и вкусна седмица!