неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадово-портокалови мъфини

Привет и от мен през новата година! :)
Отскоро "Сладички неща" може да се похвали с нова, по-семпла визия (макар че авторката му все още не може да прецени дали това е търсеният ефект) :Р, а първата публикация ще е за... мъфини (:

Честно казано, планирах да направя кекс с орехи и ябълки, но случайно попаднах на тези кошнички за мъфини в DM (където изобщо не подозирах, че има такива неща, та си беше новина за мен - не знам за вас) иии... буквално се влюбих! Трябваше да бъдат мигновено изпробвани. :) (А на орехите нищо няма да им стане в хладилника) :Р


Рецептата взех от блога на Ирина Купенска (да я наречем просто най-добрата Ирина в кулинарния свят) :Р Съветвам ви непременно да я погледнете, защото начинът на приготовление е доста интересен. Всичко спазих с точност, е, освен формата на поднасяне, разбира се :) Но и под формата на мъфинчета, резултатът е великолепен.

(А хартийките, между другото, са прекрасни! Достатъчно плътни са, така че дори след печене с шоколадова смес, принтът още си личеше. Очаквах тотално да се обезобрази и затова опекох само едно мъфинче за пробва, а после съжалих, че не облякох всичките).


Продукти и приготовление (копирам наред, всичко е описано чудесно):

1 портокал
100 гр. черен шоколад
125 гр. масло
3 яйца
280 гр. захар
100 гр. гъст айран (кисело мляко към вода = 3:1)
25 гр. какао
250 гр. брашно
1 и 1/2 чаена лъжаца бакпулвер
щипка сол


Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки ги отстраняваме и го оставяме да се охлади. (Моят пасатор е много слаб, така че тук-таме ми прозираха корички :( И да, правилно сте прочели -- портокалът не се бели и нищо от него не се хвърля. Можете да бъдете уверени, че не нагарча и грам!) :)

Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня и ги оставяме да се охладят леко.

Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта.

В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айрана, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме. (Note to self: аз се престарах с бъркането, а ако не се лъжа, от това зависеше пухкавостта на крайния резултат) :(


Загряваме фурната на 180 градуса. Печем (дали като кекс или мъфини) в леко намаслена форма около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче.

По желание можете да поднесете и със заливка. Аз пропуснах -- но е много хубаво и така. :)

2 коментара:

  1. Ирина, чудесни мъфинчета си направила- много празнично ароматни и чудесно"облечени" в тези весели капсули!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно ухаещи мъфинки,Иринка,много харесвам комбинацията портокал и шоколад.Много интересна идея за сварения и пасиран портокал!Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване