понеделник, 14 януари 2013 г.

Размисли и страсти - и две торти с фондан :-)

Напоследък с огромно удоволствие установявам, че украсяването/моделирането на тортички с фондан, марципан, фигурки и други красиви елементи -- става все по-популярно. (А може и винаги да е било, а да не съм обръщала внимание, или пък не... помня само, че когато бях малка, по сладкарниците имаше единични захарни фигурки, по които ние, децата, примирахме, но не бяха за всеки джоб). Ще ми повярвате ли, че буквално всеки ден откривам някой нов сайт или блог с прелестни домашно направени торти, които спокойно могат да се гиздят по витрините на сладкарниците :) А най ме радват майките от различни краища на България, които започват да правят торти покрай някой детски рожден ден и после толкова се усъвършенстват, че никой супер-герой не може да им се опъне! И как иначе -- това е най-сладкото хоби :) И колко труд кипи по кулинарните и мамешки форуми, колко повече и повече хора се увличат... ех, сигурно само докато пишех, са били направени поне 5 торти! :)

Но стига толкова. Днес пак ще ви поговоря за плахите първи опити. :) Ако сте напреднали, едва ли ще четете точно моят блог :) По-надолу има една наклонена роза, няколко особено несъразмерни топчета и несъвършени ъгли, които, повярвайте, си виждам и сама. А, и "краснопис" (пък така хубаво да пиша на ръка, заклевам се!) :D И все пак... все пак се надявам да ви харесат. :)

Тези дни две прекрасни и любими за мен същества имаха рожден ден, та реших да направя цели две тортички с фондан, така и така цапам кухнята :D В общи линии уикендът беше оползотворен -- не само с тортички, но и с многочасово обикаляне по магазини, но това е друга тема! Да се върнем на тортичките -- ето ги моите кипри, всъщност се стараех да са семпли и изчистени (Фигурките са все още нещо планетарно недостижимо за мен):
*** Всички снимки в линковете в скобите са дело на Буболинката -- да, и на мен всеки път ми увисва ченето!) :Р

И все пак, отнякъде трябва да се започне...


Аз започнах от розичките :) Не можах да повярвам, когато Стан ми каза, че са ми отнели... към час-два :D Усетих го като пет минутки, наистина. И не беше трудно, даже никак. Явно само малко времеотнемащо : )Много ми помогна това клипче. Внимание: само за начинаещи :) мацката не разполага с инструменти, както и аз (макар че имам старателно поръчани, но от чужбина, та още не са пристигнали). :D

Реших първата торта да е бяла и с розички (за да отива на името на притежателката си, позната в нашата англоезична среда като Rosy). Следващата исках да оформя като подарък, но поради лека несъразмерност в долната част, се наложи да добавя и топчета:


Мисля, че станаха сладки. Най-важното -- харесаха се много, направо предизвикаха фурор :) И още по-хубавото: вкусът е страхотен!

И след толкова писаници за украсата (която и без това малко хора ядат), нека преминем към същината -- тортите.

Спрях се на "Червено кадифе". Отдавна исках да я опитам!


Доверих се на рецептата на Йоли и мисля, че не сбърках, само ще добавя следните мои малки забележки:

- в коментарите отдолу самата тя пише, че тортата й се струва малко суха. Затова реших да сиропирам съвсем леко с подсладено прясно мряко, прочетох за това, ако не се лъжа, в блога на Димитрана. :)

- чувала съм, че тази торта е ужаааааасно сладка и с типичен "американски" вкус. Нищо такова не усетих, каквото и да значи. Но пък обичам Макдоналдс, честно казано. :) Не, сега сериозно -- не е твърде сладка.

- измених крема. Сложих по-малко "Филаделфия" за сметка на маскарпонето, което обожавам. Идеален ми беше -- нито много тежък, нито много сладък, и много, много, много плътен и вкусен.

- за приготвянето на 2 торти направих доза и половина от посочената рецепта -- но и формите ми са по-малки. Остана ни едно блатче, от което си направихме мини тестова тортичка -- тъкмо да не занасяме големите неопитани :) Мнооооого ни хареса!

Ето най-сетне рецептата за стандартна торта с диаметър 24-26 см:

250 гр. брашно
15 гр. какао
щипка сол
1 ванилия
125 гр. меко масло
250 гр. захар
2 яйца
250 мл. айрян
червена хранителна боя (за предпочитане качествена гел-боя!)
1 ч.л. оцет 6%
1 равна ч.л. сода бикарбонат


Продукти за крема (така, както го направих аз - с редуцирана Филаделфия!)

175 гр. (една опаковка) натурално сирене Филаделфия
250 гр. сирене Маскарпоне
100 гр. пудра захар
3 - 4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ванилия

Приготовление:

Пресейте брашното заедно с какаото и солта. В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и ванилията. Прибавете едно по едно яйцата. Разтворете в айряна чевената боя. Сложете толкова, че да получите наситен червен цвят. Налейте айряна в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте и веднага сипете готовото тесто в две отделни тавички/форми, покрити с хартия за печене.

Препоръчително е да печете блатовете един по един, колкото и да е бавно. За съжаление моите се получиха ронливи -- грешката си е моя, защото ги рязах! -- затова, за да бъда on the safe side, поне аз бих ги пекла един по един следващият път.


Изпечете двата блата в предварително загрята на 180* фурна за около 25 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекло тестото, не препичайте много, за да не потъмнее червения цвят. Добре е да изпечете блатовете предния ден за да са стегнати когато започнете да оформяте тортата. Сложете ги в найлонови пликове и съхранявайте на студено.

За крема разбийте добре с миксер двата вида сирене заедно със захарта и ванилията. Накрая прибавете сметаната за да направите крема малко по-мек.

Сглобете тортата. Колкото по-бял е кремът и по-стегнат и равен е блатът, толкова по-добре! Контрастът между червен блат и бял крем е просто разкошен! Ако правите украса с фондан, завършете с маслен крем (125 гр. масло, 2 ч.ч. пресята!! пудра захар, ванилия и 1-2 с.л. мляко), загладете добре, оставете да стегне и украсете по желание. :)

За съжаление аз нямам снимки на разрез -- все пак тортичките не са за мен. Не съм се и старала много с горните снимки, тъмно беше, късно беше, и най-вече, целта беше да донесат радост :)


Ами това е!!! Надявам се да ви е била интересна публикацията -- поздрави и успешна седмица на всички, стигнали до този ред! :Р

1 коментар:

  1. Здравей Иринче!! Прекрасни торти си измайсторила и съм сигурна, че ще донесат много радост на тези за които са предназначени!! И понеже си ги правила с ЛЮБОВ (и формата им го подсказва :)) ще са толкова вкусни и ароматни, колкото и красиви!! Поздрави, прегръдки и прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване