неделя, 20 януари 2013 г.

Канелените кифлички на Карлсон

Tрябва да си призная, че не съм чела "Карлсон, който живее на покрива". Но пък обичам детски книжки и нищо чудно да я подхвана сега! :)


За рецептата по-долу научих от BG-Mamma (разбира се), знам, че има подобни и в IKEA, но не съм пробвала. Всъщност съм си я записала открай време, но защо толкова време се чакахме, не знам! :)

Публикувам я така, както съм си записала -- в интернет има безброй вариации. Гарантирам, че се правят изключително лесно и бързо (само като изключим втасването) ;)


Необходими продукти за тестото:
1/2 ч.ч. прясно мляко (топло, но не горещо)
1/3 ч.ч. топла вода
1 разбито яйце
2 супени лъжици разтопено масло
около 3 чаени чаши брашно (може и малко повече за доомесване)
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. суха мая

За плънката:
1/2 ч.ч. захар
около 2 суп. лъжици канела
2-3 с.л. меко масло


Водата, млякото, маята и щипка захар се смесват в купичка и се оставят 10-15 мин., за да шупне сместа.

Брашното се смесва със захарта. Добавят се разбитото яйце, маслото и сместа. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да втаса, докато удвои обема си.


За плънката се разбиват захарта, канелата и маслото, до гладка смес.

След като тестото е втасало, се разточва на голям правоъгълник. Отгоре равномерно се намазва канелената смес. Завива се на руло и се нарязва на кръгчета. Пече се в намаслена тавичка или върху хартия за печене - в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Нападат се след като поизстинат, че много парят! :Р

Аз лично ометох за нула време поне пет-шест. Затова и побързах да ги наснимам, нищо, че вече беше тъмно. Просто не бях сигурна дали ще останат за сутринта!


Спорна, слънчева и сладичка седмица! :)

1 коментар:

  1. Чудесни,ароматни кифлички,Ирка,много любим аромат,особено през зимата!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване