неделя, 17 февруари 2013 г.

Тарт с червени чушки

Отдавна си бях харесала тази рецепта при Димитрана -- невероятна красота и страхотно изпълнение!

Най-сетне се наканих да го пробвам. Естествено, не мина безпогрешно :Р не можах да открия толкова широки чушчици и цялостната визия се промени. Но и така, пак ви гарантирам, че е ужасно, ужасно вкусен!



Копирам ви необходимите продукти --

За тестото:
280 гр. брашно
125 гр. студено масло
3-4 с. л. студена вода
1 яйце
сол

Приготвя се маслено тесто -- брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, щипката сол, студеното, нарязано на кубчета масло и водата. Замесва се тесто. Завива се във фолио и се оставя за около час в хладилника.

За плънката:
няколко червени чушки
250 гр. кайма или шпеков салам на дребни кубчета *** аз сложих салам "Закуска" :)
250 гр. пълномалсено кисело мляко *** аз сложих 4%
2 яйца
1 с. л брашно
щипка сол, индийско орехче*** второто пропуснах, замених с подправки по мой вкус -- босилек, джоджен, чубрица
няколко стръка ситно нарязан магданоз *** нямах :D
от себе си прибавих и около 100 гр. сирене, защото някак ми се връзваше на цялата идея. :) О, и половин глава лук -- за разкош!



Чушките се измиват, почистват и нарязват на широки шайби - капачетата и дънцата също се нарязват, но на съвсем ситно и се заделят настрана. Яйцата, киселото мляко и сиренето* се разбъркват хубаво; добавят се брашното, солта и подправките*. Част от сместта се заделя -- около 2-3 с.л., и се добавя към предварително задушените мини парченца чушка, лук* и салам.

Тестото се разточва внимателно и се полага в добре намаслена форма за киш -- оформят се и ръбчетат. Надупчва се с вилица и се реди с шайбите чушка. (Тук е моментът да отбележа, че не съм ползвала никакви baking beans или други тежести. Предишният път, когато правих тарт, се притеснявах да не се раздуе неравномерно, но тук нямаше нищо такова).

Според оригиналната рецепта, в шайбите внимателно се сипва месната смес, а яйчено-млечната се излива в пространството ИЗВЪН тях. Както вече казах, при мен се получи по-шарено и хаотично :D



Тартът/кишът (както предпочитате) се пече до готовност в предварително загрята фурна. Ами това е!

Безкрайно благодаря за рецептата -- наистина е много вкусна, а подобни ястия вече директно влизат в любимите ми!

1 коментар:

  1. Чудесен тарт и много пъстричък,Иринка!Харесва ми!На Дими рецептите винаги стават отлични!Поздрави!

    ОтговорИзтриване