сряда, 6 март 2013 г.

Кренвиршки

Ех, измина време, откакто последно съм снимала/качвала нещо за хапване! :/

Истината е, че ме е налегнала някаква форма на *блогърска* депресия -- по цял ден гледам недостижимо красиви снимки и вкусни рецепти... Надявам се да е просто период и да отмине, когато запретна ръкави и врътна нещо малко по-сложничко :D

И все пак, не можеше да не отчета тези раирани кифлички (с кренвирш), които се оказаха много добро и апетитно попадение.



Рецептата е от форума на "Гответе с мен":

200 мл прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. суха мая
1 ч. л. сол
20 гр. краве масло (или 20 мл. олио)
300-320 гр. брашно

За плънката: каквото ви душа иска -- сирене, кашкавал, кренвирш, гъбки, а защо не и нещо сладичко?

За намазване:
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио



Маята се разтваря в 100 мл. топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути, за да шупне. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и маята. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олиото). Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа; покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топличко поне за 40 мин.

След това тестото се разделя на топки (уж 16, но при мен бяха 8) :D и всяка топка се разточва на правоъгълник. В долната част се нарежда плънката; в горната част се правят три процепа -- цък. Навиват се на кифлички, нареждат се на разстояние в намаслена тава със "шева" отдолу, и се оставят да втасат за още 15тина минутки. След това кифличките се намазват с разбитото яйце (можете и да ги наръсите със сусам, маково семе, подправки и каквото ви душа иска) и се пекат в предварително загряна фурна до 220гр. фурна -- около 10-12 минутки. Воала!

5 коментара:

  1. Днес за втори път ги срещам тези кренвиршки в блогопространството и направо вече нямам сили да ги гледам - толкова вкусни и апетитни изглеждат и твоите.
    Поздрави и скорошно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  2. Искрено благодаря, Гери! Пробвай ги непременно -- тестото е много хубаво и изобщо са чудна бърза-лесна-вкусна закуска :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ирка,изгони тази депресия,защото няма нужда да се терзаеш точно за това.Всеки има място в блогосемейството без значение колко добър фотограф е и всяка рецепта ще си намери почитатели!
    Това е хоби,не е състезание,а обмяна на идеи,така че не унивай напразно,а и кифличките и снимките ти са страхотни,не знам защо не си ги харесваш!
    С пожелание за много усмихнат ден и щастливо пътуване скоро!

    ОтговорИзтриване
  4. О, мерси, мила Роси ! <3 аз си ги харесвам, много са вкусни, даже направих още една доза с шунка и кашкавал -- приятелят ми ги нарече шунковалки :D Просто ми се искаше да показвам и по-интересни неща, това е. (Има време, надявам се) :)

    ОтговорИзтриване
  5. クイーンカジノ クイーンカジノ 1xbet 1xbet 카지노 가입 쿠폰 카지노 가입 쿠폰 ボンズ カジノ ボンズ カジノ 코인카지노 코인카지노 m88 m88 fun88 fun88 우리카지노 우리카지노 fun88 fun88 jeetwin jeetwin 969

    ОтговорИзтриване