неделя, 10 март 2013 г.

Шоколадова мус-торта с лешникова нуга

Този уикенд съм доволна от себе си! :-)



След известно умуване какво точно да си приготвя, реших да импровизирам. От една мила колежка имах пакетче немска лешникова нуга, която отдавна се изкушавах да оползотворя. Добавих какаови бисквити, масло, шоколад и сметана и готово -- резултатът е прекрасна малка тортичка с богат вкус на шоколад и лешник, без да е тежка.

* Забележки:
Нямам по-малка тортена форма, в идеалния случай щеше да ми се получи по-висока и красива, но нищо. :)
Мус е може би малко силно казано. По-скоро се получи кафиден, топящ се крем (без да се 'разлива', разбира се). :) Аз мислех да го стегна допълнително с желатин, но така и не се наканих. Нищо, ще знам за другия път (ако има такъв -- нугата беше само една опаковка, за жалост!) :(



Ако на някой му е интересно, ето как я скалъпих.

За блата:
пакет бисквити "Еверест" с какао
75 гр. масло

Хубаво натроших бисквитите и ги смесих с парченцата масло; оформих 'блат' с пръсти, загладих го внимателно и го бухнах за стягане в хладилника.



За муса:
150 гр. лешникова нуга-паста
50 гр. млечен шоколад
50 гр. масло
200 гр. сладкарска сметана

Кипнах сметаната и прибавих към натрошените парченца шоколад и нуга; разбърквах до пълно разтапяне (...но ми се стори сладко и затова сложих и масълцето, не исках да прекалявам с другите вкусове). Изчаках го да изстине и просто го излях върху стегналата бисквитена основа. След това го сложих за едно денонощие в хладилника. Както вече казах, не се получи съвсем стегнат мус, но нищо, не си личеше, не протече и не беше никак фатално. :Р (Едитвам се: няколко дни по-късно е стегнал чудно и дори е по-вкусен!)

Тъй като цялата тортичка е без печене, приготовлението е много бързо, а и позволява експериментиране с вкусове. Аз лично едва се дръжах да не забъркам и един слой от бял шоколад :))) (а как мечтая за нещо такова, еххх!)



Както се вижда, направих и много снимки! :)

Да ви е сладко и слънчева нова седмица!

5 коментара:

  1. Всичко е прекрасно - и рецептата, и изпълнението, и снимките.
    Аз искам само да кажа нещо - не е необходимо да се терзаеш с идеите, които предлагаш. Не е казано, че всичко трябва да е висш пилотаж, нали? Аз даже си харесвам простичките неща - понякога са много по-вкусни.
    А тортичката е прелестна. Само да кажа, че май си добавила едно брашънце в блата и си изпуснала маслото (в самата рецепта).
    Поздрави и прекрасна седмица, Иринка!

    ОтговорИзтриване
  2. Оххх, вярно, откъде се е взело!
    Благодаря, Гери, и за милите думииииииииии! (изчервих се ♥) Прекрасна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Иринка, прекрасна рецепта. Ако намеря лешникова нуга ще си я приготвя. Снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва идеята за тортичката, а и съм сигурна, че е много вкусна! Допада ми това, че е нисичка, даже си мисля, че в това й е чарът!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и от мен за тортичката! Изглежда като идеално вечерно изкушение - тъничко и точно за това ниско калорично ;) Много красиви снимки!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване