събота, 30 март 2013 г.

Изкушенията на Рим

С риск малко да досадя, днес ще ви разкажа... за скорошното ни посещение до Вечния град (или поне от кулинарна гледна точка) :)



Рим е невероятно магичен и обаятелен град, а 4 дни са абсолютно недостатъчни да го опознаеш и да му се насладиш докрай. Неслучайно казват, че всяко паве там има история, и че накъдето и да се обърнеш, има какво да се види. Бих се върнала още утре, защото наистина сърцето ми остана там!



Освен с десетките исторически забележителности, пиаци, фонтани и паметници, разбира се, италианците са известни и с... разкошната си кухня. :) Опитахме безброй вкусотии: от класическата пица "Маргарита" през брускети, лазаня, паста, до вкусните им десерти тирамису, панакота, каталански крем. И разбира се -- джелато -- десетки различни вкусове, които нямат нищо общо с нашенските опити. Всичко беше прекрасно и несравнимо.



Няколко приятели ме питаха какво най-много ми е харесало в Рим, но категорично не мога да отговоря еднозначно... Прехласнах се по поразителната Сикстинска капела (не знам как e сътворена от човешка ръка!), чувствах се толкова малка пред невероятните красоти във Ватиканските музеи, наслаждавах се на Треви, препичах се на слънце на Испанските стълби, онемях пред статуите на Бернини в галерия Боргезе... И все пак, и все пак исках да отделя специално внимание на един квартал отвъд реката, в който се разхождахме всяка вечер с невероятно удоволствие, докато не обиколихме всички улички по няколко пъти:



Трастевере ♥ Кварталът е останал изолиран от 'модерните' промени в централните европейски градове. Няма лъскави и модерни заведения; попаднахме на само два магазина за сувенири; преобладават китни малки магазинчета за паста, бонбони, вино или фини ръчно изработени стоки. Мисля, че нашата скромна групичка ще потвърди, че това е мястото, където бохемското шляене е най-сладко. :) Кварталът е неповторима смесица от средновековна архитектура, артистичност и старовремски дух. Кафенцата са повече от навсякъде другаде -- буквално на всяка тясна, павирана уличка. Всъщност това е нещото, което не спира да ме впечатлява в цяла Италия, затова не спирах да ги снимам -- вече имам внушителна колекция.



Eто още акценти от прекрасните витрини. Толкова съжалявам, че не можах да опитам от всички разкошнотии!

ръчно изработени бонбонки и сладкиши:









Италианска паста в шаренки цветове и всякакви формички:



Мънички бурканчета сладко (някои специално за сирена):



Еликсирът на любовта :)))



Не съм сигурна как се казваха тези... бяха в една изключително апетитна пекарна, но с тоооолкова надути цени, че ми се доплака):



Изкушаващи видове капучино:



И шоколади с всякакви любопитни вкусове (дори киноа???)





Това е! Една наистина малка част от магията на Рим :) Горещо ви препоръчвам при първа възможност да го посетите, а ако имате някакви въпроси, насреща съм -- след като кажи-речи организирах нашата екскурзия се чувствам като мини туристически гид :)

2 коментара:

  1. С риск да досадя ще кажа, че ще очаквам "Рим: втора част" и оооще снимки. Толкова приятно разказваш за пътуването, на човек не му стига наистина.
    Прекрасно преживяване, Иринка, пожелавам ти още много подобни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирка,лично на мен ми бе много интересно,че наблегна на тази част на Рим,защото за нея се пише много по-малко и ми бе супер любопитно!Чак вече нямам търпение до нашето пътуване.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване