неделя, 17 февруари 2013 г.

Тарт с червени чушки

Отдавна си бях харесала тази рецепта при Димитрана -- невероятна красота и страхотно изпълнение!

Най-сетне се наканих да го пробвам. Естествено, не мина безпогрешно :Р не можах да открия толкова широки чушчици и цялостната визия се промени. Но и така, пак ви гарантирам, че е ужасно, ужасно вкусен!



Копирам ви необходимите продукти --

За тестото:
280 гр. брашно
125 гр. студено масло
3-4 с. л. студена вода
1 яйце
сол

Приготвя се маслено тесто -- брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, щипката сол, студеното, нарязано на кубчета масло и водата. Замесва се тесто. Завива се във фолио и се оставя за около час в хладилника.

За плънката:
няколко червени чушки
250 гр. кайма или шпеков салам на дребни кубчета *** аз сложих салам "Закуска" :)
250 гр. пълномалсено кисело мляко *** аз сложих 4%
2 яйца
1 с. л брашно
щипка сол, индийско орехче*** второто пропуснах, замених с подправки по мой вкус -- босилек, джоджен, чубрица
няколко стръка ситно нарязан магданоз *** нямах :D
от себе си прибавих и около 100 гр. сирене, защото някак ми се връзваше на цялата идея. :) О, и половин глава лук -- за разкош!



Чушките се измиват, почистват и нарязват на широки шайби - капачетата и дънцата също се нарязват, но на съвсем ситно и се заделят настрана. Яйцата, киселото мляко и сиренето* се разбъркват хубаво; добавят се брашното, солта и подправките*. Част от сместта се заделя -- около 2-3 с.л., и се добавя към предварително задушените мини парченца чушка, лук* и салам.

Тестото се разточва внимателно и се полага в добре намаслена форма за киш -- оформят се и ръбчетат. Надупчва се с вилица и се реди с шайбите чушка. (Тук е моментът да отбележа, че не съм ползвала никакви baking beans или други тежести. Предишният път, когато правих тарт, се притеснявах да не се раздуе неравномерно, но тук нямаше нищо такова).

Според оригиналната рецепта, в шайбите внимателно се сипва месната смес, а яйчено-млечната се излива в пространството ИЗВЪН тях. Както вече казах, при мен се получи по-шарено и хаотично :D



Тартът/кишът (както предпочитате) се пече до готовност в предварително загрята фурна. Ами това е!

Безкрайно благодаря за рецептата -- наистина е много вкусна, а подобни ястия вече директно влизат в любимите ми!

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Шоколадова торта с ягоди

Честит Свети Валентин за всички празнуващи!



Не знам за вас, но аз oпределено съм от обожаващите този празник... освен това е специален, защото с приятеля ми имаме годишнина ♥ Просто нямаше как да го подминем без нещо вкусно и шоколадово!!!

Този път не посегнах към фондана... искаше ми се нещо по-истинско, сочно и вкусно. Честно казано, не се и старах много с декорацията -- личи си от снимките :) ще се оправдая със заетата работна седмица и фактът, че тортичката беше правена кажи-речи в последния момент през нощите.



За блата отново доверих на рецепта на Йоли. Малко се ядосвам, че от невнимание съм сложила от Тъпичкото си какао, вместо от Натуралното си какао. Не знам дали съм само аз, но няколко пъти попадам на много фалшиво какао в търговската ни мрежа... на цвят е светло и дори червеникаво, а на вкус далеч не толкова наситено :(

За крема си забърках Филаделфия, маскарпоне, малко сметана и пудра захар -- получи се чудесен!



Завършекът е с ягоди и шоколадов ганаш -- моля ви, не се смейте на кривините му :( истината е, че нямам права шпатула и изпитвам трудности със заглаждането :(

Сладък празник и много, много магия и любов ♥

събота, 9 февруари 2013 г.

"Бъркана" пица

Тази седмица правих два пъти тази пица и мисля, че скоро няма да посегна към друго тесто! :Р


Да си призная, обожавам домашна пица -- но преди все я правех с готово тесто, за да спестя време (уж). Не че става зле, но определено се разточва трудно и е по-твърда, отколкото ми се иска. Обожавам и бързи-лесни-вкусни рецепти и често надниквам тук за идеи :) Най-хубавото на тази е, че изобщо не изисква месене и разточване!

Ето какво ви е необходимо:
1 яйце (може и да се пропусне)
1 ч.ч. хладка вода + 1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая (която се разтваря за малко във водичката) ИЛИ пакетче суха на д-р Йоткер, което можете да смесите директно с...
2 ч. ч. брашно
щипка сол
лъжица олио/зехтин (за да не залепва) :Р


Всичко се разбърква в купа с лъжица /не миксер/. Тестото е доста лепкаво и прилича по-скоро на кексова смес :-)
Изсипва се в намазнена тавичка с брашно и се оставя да почине около 20 мин. (Аз си я заглаждам с лъжица дори, не залепва изобщо!)
После отгоре се реди плънката -- както и каквото обичате! Пече се до готовност - 15-тина минутки.

Забележки:
1. За тази доза използвайте възможно най-голямата ви тава - препоръчително тази от фурната :Р
2. Аз лично първо запичам леко блата (5 минутки), за да приеме някаква форма и да се намаже по-лесно с доматено пюре. :Р

Бон апети!