събота, 7 декември 2013 г.

Barcelona – such a beautiful horizon, Barcelona – like a jewel in the sun

7-ми декември, София, снежко е натрупал, а вятърът за малко да ми отвее шапката -- не е за вярване, че само преди няколко дни бяхме в слънчева, топла Барселона!

Много се радвам, че успяхме да избягаме от студа на София и да си спретнем чудесно и запомнящо се пътешествие в този щур и пъстър град.

Не съм много по пътеписите, но реших да ви покажа няколко фото-акценти от пътуването ни (включително кулинарни) :)



^ Програмата ни започна с Magic Fountain of Montjuic. Падна голямо бързане, защото през зимата аудио-визуалното шоу е само 2 дни седмично, така че нямахме друг шанс да го хванем. Посрещнаха ни с едноименното изпълнение на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе... без да преувеличавам, това беше един от най-епичните моменти в живота ми! Никоя друга песен от програмата не е по-подходяща и тържествена. :)



^ Ходихме и на плаж :)





^ Посетихме красивия Parc de la Ciutadella. Беше ранна неделна сутрин и паркът беше безлюден, с изключение на дружелюбни хора, които тичаха и правеха упражнения.



^ Снимахме много!



^ Отскочихме до Музей на Шоколада с любопитни вкусове и форми.



^ А това беше нашата прекрасна тераска -- сладко убежище за двама :)



Идва ред на някои от големите забележителности на Барселона, създадени от Гауди. Благодарение на него, градът има уникален облик!



^ Паркът Güell, прекрасно място за отдих



^ Sagrada Familia - Базиликата на Светото семейство. Строежът започва през 1882 и се очаква да завърши през 2026. Ето как се очаква да изглежда!



^ Casa Batlló -- още едно изключително шантаво произведение на Гауди. Билетът включва и аудио-гайд, в който подробно обясняват историята на сградата. Беше доста интересно!



^ Дори комините са странни!



^ През нощта фасадата е приказно осветена :)



^ Mercat de La Boqueria - страхотно пазарче с плодове и изкушения на всеки ъгъл!



^ Плодовете са толкова сладки и сочни! Още помня едни ароматни мандаринки, без нито една семчица. Дори пак се връщахме да купуваме от тях :)



^ Crema Catalana :)



^ Едно от нещата, които непременно трябва да се опитат -- горещ шоколад с чурос :) Шоколадът е невероятно плътен и гъст, нищо общо с този, който съм пила досега. Чуросите обаче са си чисти тулумби :D



^ Една далеч по-емблематична напитка - сангрия. Предлага се абсолютно навсякъде, често в кани. И е толкова вкусна и сладка!



^ Нямаше как да не забележа и пъстрите графити :)



^ и малките, тесни улички в Готическия квартал.



^ Последният ден се отправихме до Montserrat. Това е една чудна планина, разположена на около час със влак от Барселона. На височина от 721 м. е разположен манастир в Девата на Монтсерат, известен с момчешкия си хор.



До манастирът се стига по няколко начина: с въжена линия (наклонът е 45 %), влак или кола. Избрахме въжената линия, а веднъж щом си горе, местенцето предлага още любопитни маршрути :)



^ Хванахме още една въжена линия и стигнахме толкова нависоко! Гледките бяха наистина величествени :)

Иии още купища снимки, благодарение на които ще се връщам към града отново и отново... но мисля да спра до тук. Надявам се да ви е харесала виртуалната разходка!