понеделник, 24 февруари 2014 г.

Френска селска торта

От много време си бях набелязала рецептата на Канея за френска селска торта. Толкова я обичам! Колкото и да е странно :D, не си падам по тежки шоколадови тортички, и често по заведения се изкушавам от френската селска в мига, в който я зърна в менюто. :) Харесва ми това, че е с дъх на мед, лек крем, а орехите балансират вкуса идеално.

Още повече ми харесва във варианта си със сладко от боровинки :)


Продукти:

1 яйце
150 гр. захар (ползвах кафява)
50 гр. разстопено, студено масло
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
400 гр. брашно
200 мл. прясно мляко.

За приготвянето на блатовете се разбиват яйцето и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маслото. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 25-30 минути, като периодично се разбърква. Докато е още топла, изсипете наведнъж и брашното. Омесете тесто - трябва да е меко и еластично.

От полученото тесто се оформят 7 топки, като за направата на тортата ви трябват 5 (останалите можете да замразите във фризер). Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър колкото тортената ви форма (или се изрязва до толкова, в случая 24 см.) Дебелината не трябва да е повече от 3мм, макар че при мен със сигурност бухнаха повече при печене - не мисля, че й придаде по-хлебен вкус, но все пак :) Всеки блат се пече 3-4 минути.


Крем:

900 мл. квасена сметана
10 с.л. захар
200 гр. орехи

За крема се разбъркват на ръка сметаната и захарта. За сглобяването на тортата следвайте последователност кора - крем - малко посипани орехи - малко боровинково сладко за разкош - и така, докато ви свършат 5-те кори. Накрая се измазва отстрани и отгоре и се посипва и облепва със счукани орехи.

Най-добре е тортата да остане в хладилник 24 часа преди дегустация -- колкото и да е трудно! Да ви е сладко! :)

5 коментара:

  1. Иринка, ето те отново и то с прекрасно предложение! Много ме изкушва тази торта и колкото и пъти да съм питала, не получавам отговор. Дано ти намериш време...
    Та - има ли вкус на нещо като бисквити с кисело мляко? Ако да, значи не е моята торта... А знам, че много хора обичат да похапват сладки неща с кисело мляко.
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Гери! :)
    Като се замисля, може би има нещо общо с вкуса, който описваш -- дадох на една колежка да я пробва и тя веднага ме пита дали е правена с бисквити. Надявам се все пак да ти хареса, ако я пробваш някъде. А ако решиш да си я направиш, кремът търпи вариации :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отговора, Иринка, значи май са основателни съмненията ми... Определено ще опитам първо някъде, а след това ще мисля за приготвяне... :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Благодаря, че сподели рецептата. Нямам търпение да я пробвам! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Иринка, много ми напомнят блатовете на тези на торта Медовик и съм сигурна, че в комбинация със сметаната, сладкото и орехите ще са великолепни! Много добре и апетитно изглежда! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване