неделя, 7 април 2013 г.

Ванилови кексчета с шоколадов чипс

Днес беше толкова сиво, дъждовно и мрачно, че нямаше как да не се опитам да си подсладя деня с нещо вкусно! :-)



Ползвах eдна любима моя рецепта от "Вкусно с Бети" за маслени кексчета със силен ванилов аромат ♥, a за разкош добавих и пакетче шоколадови капки. Резултатът -- вкусни вкусни мъфинки, които смятам да приготвям, докато ми омръзне! :Р



Необходими продукти (на мен ми се получават 8-9 мъфинчета):

150 грама масло на стайна температура
150 грама захар
2 големи яйца
150 грама брашно
1/2 бакпулвер
2-3 супени лъжици пълномаслено мляко
1 ампула есенция ванилия
40 грама (може и повече, разбира се) шоколадови капки/чипс или ситно нарязани парченца шоколад

Приготовление:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива до пълното му поемане. Добавя се млякото и ванилията и всичко се разбива до кремообразна смес. (Като поне в моите очи ампулките ванилия на Др. Йоткер са за предпочитане). :Р Брашното пресява и се добавя, като се бърка по-леко и вече на ръка. Най-накрая внимателно се слагат и шоколадовите капки. (Тези изрових от Кауфланд и макар 40 гр. да звучи малко, се усещаха чудесно и бяха точно необходимото количество за моите мъфинки).
Формичките/кошничките за мъфини се пълнят на около 3/4. Пекат се до суха клечка - около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат. Охлаждат се върху решетка и се нападат :)



* Забравих да спомена единствено, че се опитах да заменя част от рафинираните продукти в рецептата с по-...полезни. Но не на 100% :) В този блог не мога да предложа изцяло здравословни рецепти или алтернативни продукти, но за себе си взех решение да се опитам да намаля количествата бяла захар и бяло брашно в кухнята, колкото и да ги обичам! В случая се опитвах да намеря баланс, така че хем да не се отрази на вкуса :Р (съжалявам, но е факт, че продукти с ръжени и прочее брашна имат по-различна тежест, а кафявата захар пък придава карамелен вкус/отенък), хем да не ми е твърде гузно. Тоест някъде около третинка от необходимото количество захар бе заменено с кафява, както и около третинка от брашното - с пълнозърнесто. :Р



Успешна и слънчева седмица, и не се лишавайте от сладички изкушения (разбира се, с мярка)! :)

5 коментара:

  1. Страхотни са ти мъфинките,Ирка,поздравления и красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. А аз смятам, че няма как да му омръзне на човек такава вкусотия. Със сигурност оцвети моя ден с тези снимки, дано и твоят е хубав.
    Поздрави, Иринка!

    ОтговорИзтриване
  3. Ухаааа! Чудесни са! <3 А какво представляват шоколадовите капки и от къде мога да ги намеря?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, радвам се, че ти допадат! Шоколадовите капки изрових от Кауфланд, изглеждат така: http://naturalefoods.com/language/bg/uploads/img_original/products__1/products__5c7333a625f6fce5f74f0e28e1fe1b2c.jpg -- предполагам ги има и по други вериги. Много са хубави, защото не се разтапят по време на печене, както например би направил шоколада. :Р

    ОтговорИзтриване
  5. И аз благодаря, че сподели - при първа възможност ще се пробвам да ги изпека :)

    ОтговорИзтриване