неделя, 16 септември 2012 г.

Сусамени гевречета

Преди няколко седмици тези сусамени гевречета добиха особена популярност в едно от любимите ми места за черпане на кулинарни идеи -- Готварският на BG-Mamma. :) Дано не бъркам, но оригиналът е от Щъркелово гнездо :)


При първия ми опит нямах достатъчно брашно и мая, така че ми излязоха 7 по-малки гевречета. При втория вече бях запасена :Р но пък реших да не следвам рецептата стриктно... Ето как ги направих (в скобки публикувам оригинала):

пакетче инстантна мая (3 1/2 ч.л. суха мая според рецептата)
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
около 600 г брашно (500 в оригиналната рецепта, но при мен определено поеха повече)
1 пълна ч.л. сол
половин ч.ч. мляко и половин ч.ч. хладка вода (в оригинал 250 мл хладка вода -- и с вода ми бяха вкусни, но реших, че с мляко ще имат по-плътен вкус. И все пак не се осмелих да сложа цяла чаша мляко)
голяма лъжица мед (40 г според инструкциите, честно казано не знам колко беше моята лъжица) -- размита в половин чаша вода (при дадени 150 мл, предполагам при мен беше по-малко)
2-3 пакетчета белен сусам, в зависимост от това дали ще 'лепите' и от двете страни.


Следвах инструкциите дословно, затова директно копирам:

В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша вода и се оставя маята да се активира за 10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече втасалата мая, сол и останалата вода. Разбърква се хубаво. Добавя се постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Оставя се да втаса около час. Премесва се отново и се оформя на фитил. Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформат се топчета, покриват се с кърпа и се оставят да втасват още около 30 минути. Всяко тепче се разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който се потапя в меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат отново за около 30 минути. Пекат се в загрята на 200* фурна докато придобият приятен загар.


Това е! Рецептата не е никак трудна, изисква единствено повечко сновене до кухнята между втасванията :) Получават се много вкусни гевречета, които изчезват съвсем неусетно -- и разбира се са най-вкусни топли и пресни.

1 коментар: