петък, 16 ноември 2012 г.

Тарт с чери домати

Днес ще ви покажа една фантастична рецепта, която си откраднах от този -- наистина фантастичен!! блог. :)


Oсновата за този тарт е маслено тесто, за което ви трябва:

- 125 гр. студено масло, нарязано на малки кубчета
- 1 и 3/4 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 2-3 с.л. студено прясно мляко или вода
- 2 с.л. настърган кашкавал
- щипка черен пипер

Аз спазих оригиналната рецепта стъпка по стъпка и се получи доста приятно.


В голяма купа пресейте брашното, добавете солта, настъргания кашкавал и черния пипер. Прибавете маслото към сухите съставки и с ръце започнете да месите, докато поеме и стане на трохи. Направете кладенче в средата и добавете яйцето. С ръка го смесете с брашнено-маслената маса. Накрая добавете млякото (или водата). Ако 2-3 супени лъжици не ви се виждат достатъчно, за да придобие тестото ви нужната мекота и гладкост, без да се рони, сложете колкото прецените, че е необходимо. Оформете топка от тестото, увийте я във фолио и я оставете в хладилника за половин час.


*С плънката, разбира се, можете да си експериментирате доколкото пожелаете. :) Аз например нямах половин килограм чери домати и сложих около 200 гр., нарязани на половинки. Също така нямах и песто :D та си забърках: няколко супени лъжици зехтин с босилек и други зелени подправки, няколко маслинки, нарязани на много ситно, и малко пресен лук. Не знам какво получих, но беше сосообразно, ароматно и вкусно :) Разбира се, запазих и оригиналните зелени чушки, нарязани на кръгчета, и добавих смес от каквито сирена намерих -- около 200 гр.


След като тестото е стегнало в хладилника, го извадете и го разточете на набрашнена повърхност на кръг, малко по-голям от диаметъра на формата, която ще използвате. Притиснете го с пръсти към ръбовете. Ако тестото е малко над ръбчетата, минете с точилката -- така излишното тесто се отстранява много лесно. Набучете го с вилица и го покрийте с боб/ориз/baking beans, за да не се надига много по време на печенето. Аз го пекнах така за около 10 мин., но после ми омръзна и извадих боба (между другото, някой да ме светне дали мога да си го сготвя? -- надявам се няма да има проблеми) :D Гледам, че FantasyElf изобщо не е сложила бобче за тежест, но аз все пак предпочетох. Така се надигна пренебрежимо малко, само в средата. Както и да е :) За плънката първо наредих натрошени сирена, после сипах от специалния сос, описан по-горе :Р, и доукрасих с чушлетата и чери доматите. Пекох всичко на 180-200 гр., докато ръбчетата на тартата се зачервят. (При мен някак самите ръбчета спаднаха, не знам защо, но голяма работа) :)


Ние си го хапнахме за закуска. Не с вино, него го налях само заради снимката, макар че ми се струва, че ще е приятна комбинация. :)


Фантастичен уикенд на всички :)

2 коментара:

  1. С това вино и тази красота бих се застояла доста дълго край масата,прекрасен пост,рецепта и презентация!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. ❤ Много, много благодаря за милите думи -- и на теб също!

    ОтговорИзтриване